top of page

Intimiteit en seksuele problemen

SEKSUELE PROBLEMEN

 

Inleiding

 

Algemeen heb je een seksueel probleem als het seksueel contact of bij het masturberen helemaal niet gaat zoals je verwacht of gewend bent. Dat kan zijn omdat je lichaam niet reageert zoals je zou willen. Het kan ook gaan om een negatief gevoel bij seks in tegenstelling tot het aangename, positieve gevoel dat je daarbij kunt hebben. Het kan ook een lastig probleem zijn dat er forse verschillen bestaan tussen jou en je partner rondom wat je op seksueel gebied verlangt en doet. Het gaat dan om een seksueel relatieprobleem.

 

 

Waar hebben seksuele problemen mee te maken?

 

Denk hierbij aan o.a.:

  • Zin in seks
  • Seksuele opwinding
  • klaarkomen (orgasme)
  • Pijn bij seks

Seksuele problemen zijn er in allerlei soorten en maten, want seksualiteit heeft erg uiteenlopende dimensies. Het kan gaan om minder of meer zin in seks, om problemen met je opgewonden voelen, met lichamelijke opwinding, met klaarkomen, of met problemen rondom het penis-in-vaginacontact, wanneer dit angst, spanning of pijn oproept.

 

 

Bij mannen en vrouwen, homo's en hetero's

 

Mannen en vrouwen hebben verschillende seksuele problemen. Homoseksuele mensen kunnen in grote lijnen dezelfde problemen bij seks hebben als heteroseksuelen. Er zijn op dit gebied waarschijnlijk meer overeenkomsten dan verschillen tussen hetero's en homo's.

 

 

Was seks altijd al moeilijk, of afhankelijk van de situatie?

 

Was seks altijd alm iets wat problemen gaf, of is dat pas later ontstaan? Speelt het probleem altijd als je seks hebt of wilt hebben, of hangt het af van de situatie? Seksuele problemen kunnen 'situatief' zijn. In dat geval kan het probleem aanwezig zijn bij seksueel contact met de partner, maar niet bij masturbatie, of andersom. Het kan ook zo zijn dat je er bij de ene partner last van hebt, maar niet bij een andere.

Seksuele problemen kunnen primair zijn, dat wil zeggen al vanaf de eerste keer dat je seksueel actief was, of secundair. In het laatste geval ging het eerst een tijdlang goed en is het seksuele probleem pas later ontstaan.

 

 

Welke seksuele problemen kunnen vrouwen hebben?

 

Denk hierbij aan o.a.:

  • Weinig of geen zin in seks
  • Geen opgewonden gevoel bij seksuele prikkeling
  • Je vagina wordt niet vochtig bij seksuele prikkeling
  • Je kunt geen orgasme krijgen
  • Geslachtsgemeenschap lukt niet: vaginistische reactie
  • Pijn tijdens de gemeenschap

 

Nog andere problemen zijn: angst voor seks en afkeer van seks zijn problemen die ervoor kunnen zorgen dat je seksueel contact of seksuele handelingen uit de weg gaat, zonder dat je daar rouwig om bent. Waar je bang voor bent of van walgt, dat houd je liever zo ver mogelijk uit je buurt. Dat is anders dan bij een probleem als te weinig seksueel verlangen, omdat je dan weinig of geen spontane zin in seks hebt, terwijl je graag zou willen dat je die zin wel zou hebben.

 

 

Samenvattend

 

Het meest voorkomende probleem bij vrouwen is verminderd seksueel verlangen. Daarnaast komen bij vrouwen vaak problemen met seksuele opwinding voor, die ook leiden tot moeilijkheden bij het klaarkomen, en tot pijn bij de penetratie tijdens de geslachtsgemeenschap.

In opwinding is onderscheid te maken tussen de lichamelijke kant (vooral vochtig worden van de vagina) en de belevingskant, het genieten van seksuele aanrakingen. Sommige vrouwen kunnen door een vaginistische reactie (angst en spanning bij de penetratie) geen geslachtsgemeenschap hebben.

 

 

Welke seksuele problemen zijn er bij de mannen?

 

Denk hierbij aan o.a.:

  • Weinig of geen zin in seks
  • Te veel zin in seks; dwangmatige seks of seksverslaving
  • Erectiestoornis
  • Je kunt geen orgasme of zaadlozing krijgen
  • Je komt te snel klaar
  • Seks is pijnlijk

 

Samenvattend

 

Anders dan bij vrouwen is het meest voorkomende seksuele probleem bij mannen het te snel klaarkomen tijdens seks met de partner.

Erectieproblemen vormen wel het bekendste seksuele probleem bij mannen, vooral door de media-aandacht voor erectiepillen die sinds enkele jaren bestaat. Vooral met het ouder worden neemt de kans op erectiezwakte toe. Een kleiner aantal mannen heeft vooral tijdens seks met de partner moeite met klaarkomen, of met pijn in de geslachtsdelen tijdens erectie of klaarkomen. Dwangmatig bezig zijn met seks lijkt een toenemend probleem bij mannen. Geen zin in seks komt echter ook bij mannen voor.

 

 

Als je niet één , maar twee of meer seksuele problemen hebt

 

Vaak komen seksuele problemen die horen bij verschillende aspecten van de responscyclus samen voor bij dezelfde persoon. 

 

Allereerst enkele veel voorkomende combinaties bij mannen:

  • Erectieprobleem en moeilijk klaarkomen
  • Erectieprobleem en te snel klaarkomen
  • Erectieprobleem en geen zin in seks

 

Maar ook vrouwen kunnen meerdere seksuele problemen tegelijk hebben:

  • Geen zin in seks en een opwindingsprobleem
  • Een opwindingsprobleem en niet kunnen klaarkomen
  • Geen zin in seks, geen opwinding en pijn bij de gemeenschap

 

Wat lijkt op een seksueel probleem maar is het niet?

 

Niet elk probleem dat met seks te maken heeft is een seksueel probleem in de zin van een probleem met het seksueel functioneren. Seksualiteit is een levensdomein dat veel verschillende aspecten en betekenissen heeft. Het heeft te maken met lichaam en geest, gezondheid en ziekte, met problemen in de relaties, met voortplanting en kinderen, met opvoeding en voorlichting, met communicatie, met normen en waarden, met maatschappelijk betekenissen, met godsdienst en religie, en zelfs met oorlog en vrede. Daarom kan het gebeuren dat je met een probleem worstelt dat wel als seksueel bestempeld wordt, maar toch niet via seksuele hulpverlening opgelost kan worden. We noemen hieronder enkele, maar de lijst is daarmee bepaald niet uitgeput.

  • Ik kan geen seksuele relatie krijgen
  • 'Ik heb een geslachtsziekte' (seksueel overdraagbare aandoening; SOA)
  • Mijn partner wil geen seks meer met mij.

 

Samenvattend: seksuele problemen in verschillende fasen van de responscyclus komen vaak samen voor. Enkele van dergelijke veel voorkomende combinaties van problemen bij mannen en vrouwen werden hierboven voorgesteld. Verder werden voorbeelden gegeven van problemen die wel met seks te maken hebben, maar die we toch geen seksueel probleem 'in engere zin' willen noemen: geen seksuele relatie kunnen krijgen, een geslachtsziekte krijgen, of een relatieprobleem over seks (terwijl vrijen en seks op zichzelf wel goed gaan).

 

 

 

* Heeft u vragen over 'Omgaan met seksuele problemen'? Neem vrijblijvend contact op met onze praktijk.

 

bottom of page