PRAKTIJK
DE BRUG NAAR MORGEN
PRAKTIJK
DE BRUG NAAR MORGEN
Voor jongeren met psychische of lichamelijke klachten vanaf 12 jaar
Inleiding
Ouderschap is meer dan alleen opvoeden: het is een complex proces van continue interactie tussen ouder, kind en omgeving. In de huidige tijd wordt vanuit de omgeving steeds meer van de ouders verwacht. Dit vraag aandacht voor positief ouderschap. Immers positief ouderschap vormt de basis voor positief opvoeden en voor een gezinde ontwikkeling voor kinderen en jongeren.
De begeleidingstherapie is gebaseerd op Acceptance & Commitment Therapy, ACT, en inclusief een praktisch hulp/werkboek en website.
ACT Your way (doen wat werkt voor jou) is een hulpmiddel voor kinderen en jongeren die last hebben van psychische of lichamelijke klachten.
De (reis)voorbereiding
Deze begeleidingstherapie ACT is voor jongeren of jongvolwassenen die willen dat er 'iets' verandert in hun leven. Die zelf actief willen zijn, die meer met vrienden willen doen, of die juist willen leren een balans te houden tussen wat ze samendoen of alleen. Je wilt bent een van die jongeren die regie willen nemen over hun leven, en creatief en eigengereid willen zijn. Deze begeleidingstherapie ACT gaat je helpen om jouw eigen weg te volgen: te ontdekken wat bij jouw past en te doen wat jij graag doet.
Deze begeleidingstherapie ACT helpt je om te veranderen wat jij kan veranderen: jouw gedrag. Tegelijkertijd leert het je ook hoe je kan omgaan met wat je niet kan veranderen: jouw gedachtes en gevoelens.
Waarbij kan je ACT gebruiken?
Je kan als hulpmiddel gebruiken om te ontdekken wat bij jouw past en te gaan doen wat nodig is om jouw eigen weg te volgen. Je kan het daarbij gebruiken als bron voor informatie en inspiratie. Je kan het ook gebruiken als hulpmiddel om dingen te veranderen waarin je nu bent vastgelopen (dus als je ergens problemen mee hebt).
Helpt ACT ook om je beter te voelen?
Het antwoord hierop is: Ja .. maar niet meteen. Je goed voelen komt er vaak pas later achteraan. Dat werkt zo. Als jij meer doet wat belangrijk is voor je is, zorgt dat voor meer tevredenheid, trots en energie. En als je beter kan omgaan met tegenslagen en teleurstellingen, wordt je veerkrachtiger. En door die twee ontwikkelingen ga je je uiteindelijk vaak ook beter voelen! Je zal alleen wel een klein beetje geduld moeten hebben (en dat heb jij!) Het is een weg die stap voor stap gaat. Het is geen snelweg naar geluk en perfectie.
Wat ga je doen met het hulpboek?
Je gaat informatie lezen, oefeningen maken, jezelf trainen in het richten van je aandacht. Filmpjes kijken en bijhouden wat je ervaringen zijn met uitproberen van nieuwe acties van jezelf. Je doorloopt in dit werkboek vier blokken:
-
Waar wil ik heen?
-
Wat zit me nog in de weg?
-
Wat het ik nodig onderweg?
-
Op koers blijven
Elk blok bestaat uit drie hoofdstukken. Aan het einde van elk hoofdstuk maak je een korte samenvatting van alles wat je gelezen en ervaren hebt. Het maken van deze samenvatting zit expres in het werkboek, omdat het opschrijven je helpt om bewust te kiezen voor wat jij wilt doen.
Naast het schrijven van deze samenvattingen, noteer je ook al jouw belangrijke ervaringen op een ACTieplan. Het ACTieplan is jouw eigen routemap voor een bij jouw wensen passende reis.
Hoe zullen wij jou begeleiden?
Wij zullen jou door het werkboek heen begeleiden, als een gids of een coach tijdens een reis. We geven je informatie, advies en tips waarmee jij stappen kan zetten op jouw eigen weg. We zullen bijna nooit zeggen wat je moet doen! Je kan onze rol het beste vergelijken met iemand die jou helpt bij het beklimmen van een berg. Jij bent de enige die kan inschatten wat voor soort berg jij hebt te beklimmen en wat je wel of niet durft. We kunnen wel met je meedenken en meeleven, omdat we vanuit onze eigen ervaring weten hoe het is om daar te staan. Wij beklimmen zelf ook onze eigen berg en weten welke uitdagingen je daarbij kan tegenkomen. Samen verkennen we eerst de weg op jouw berg(en) die jij wilt gaan. Daarna kijken we wat je nu nog in de weg zit om je eigen weg te blijven volgen. en hoe je dat kunt aanpassen. Onderweg geven we je tips, dagen we je uit om nieuwe dingen uit te proberen en zullen we je op onze manier aanmoedigen.
Hoe is het werkboek opgebouwd?
Het werkboek begint met Blok A (waar wil ik heen?), waarin je gaat onderzoeken wat jouw dromen zijn, wat je zinvol vindt en wat ertoe doet voor jou. Je gaat ook ontdekken hoe je wilt omgaan met uitdagende of stressvolle situaties. In Blok B (wat zit me nog in de weg?) ga je kijken welke van je vaste gewoontes je belemmeren om te doen wat je eigenlijk wilt doen. Blok C (wat heb ik nodig onderweg?) biedt een aantal ACT-vaardigheden aan: Deze vaardigheden zijn:
-
je koers helder hebben
-
waarde gerichte acties ondernemen
-
je aandacht erbij houden
-
een observatorpositie innemen
-
je losmaken uit gedachtes
-
toelaten wat je voelt
Met deze vaardigheden heb je alles bij je wat je onderweg nodig hebt.
In Blok D (op koers blijven) leer je hoe je je waarde gerichte acties kan blijven ondernemen en tegelijkertijd op een rustige, kalme manier kan omgaan met tegenslagen. Als extra hulpmiddel leer je hoe je kan blijven doen wat werkt voor jou (wat past bij jouw waarden), hoe je compassie met jezelf kan hebben en hoe je kan omgaan met 'faalervaringen'.
Elk hoofdstuk kent een vaste indeling:
-
het doel van dat hoofdstuk (wat je kan leren)
-
een verwijzing naar een aandacht oefening
-
uitleg over het onderwerp met in een aantal hoofdstukken een verwijzing naar een filmpje
-
oefeningen om in te vullen of te doen
-
een invulschema voor de samenvatting van jouw ervaringen
-
extra informatie om te lezen of extra oefeningen
De aandacht oefeningen
Bij elk hoofdstuk noemen we een aandacht oefening die je kan doen. De MP3's van deze aandacht oefeningen kun je vinden op de bijhorende website. Als je al eens goede aandacht oefeningen gedaan hebt en je wilt de oefeningen die je daarvan kent liever gebruiken is dat natuurlijk ook prima. Als je maar oefent met je aandacht erbij houden.
Uitleg over het onderwerp van het hoofdstuk
De uitleg over het onderwerp zal ervoor zorgen dat jij jezelf beter gaat begrijpen. We zullen je ook informatie geven over ACT. Zo leer je wat meer over deze methode en begrijp je waarom we ACT in deze begeleidingstherapie gebruiken. Een kenmerkend onderdeel van ACT is het gebruik van metaforen, quotes en spreuken. We gebruiken die om je op andere manieren naar situaties en jezelf te laten kijken. Als je niet zo gewend bent aan het gebruik van metaforen zal je dit in het begin misschien een beetje raar vinden, maar kijk vooral welk effect het op je manier van denken heeft. We nodigen je uit om bij alles wat we aanreiken een open en nieuwsgierige houding te hebben. Met een open houding kan je het beste ervaren wat bij jouw past (en wat niet).
Veel jongeren willen veranderen hoe ze doen. Ze willen bijvoorbeeld meer lef hebben, minder bang zijn om nieuwe dingen te ondernemen. Ze willen zich fitter en energieker voelen. Of ze willen minder onzeker zijn en een minder negatief beeld van zichzelf hebben. Hoe zit dat bij jou, wat zou jij willen? Schrijf je wensen op in het werkboek. Als je kijkt wat je hebt opgeschreven, heb je dan vooral wensen over dingen die je meer wilt kunnen doen? Of heb je vooral wensen over dat je je anders wilt voelen? Meestal wensen we vooral dat we onszelf anders voelen, zelfverzekerder, minder onzeker, we willen minder twijfels hebben. Herken je dat? Het is niet raar om dat te willen. Vaak is het alleen niet zo gemakkelijk om dat voor elkaar te krijgen. En soms is het zelfs zo dat hoe meer energie te erin steekt om je beter te voelen, hoe slechter je je gaat voelen (omdat het niet lukt). Houd in gedachten dat het in deze begeleidingstherapie vooral gaat over wat jij wel kan veranderen: je gedrag. Het gevolg hiervan zal uiteindelijk wel zijn dat jij je ook beter of fijner gaat voelen. Je krijgt meer meer vertrouwen in jezelf omdat je kan doen wat bij je past. We gaan met je mee op jouw weg om te kijken hoe je meer kan doen wat jij wilt!
* Heeft u vragen over 'Voor jongeren met psychische of lichamelijke klachten'? Neem vrijblijvend contact op met onze praktijk.