top of page

Werkwijze Praktijk (Persoonlijk maatwerk)

ELK MENS IS UNIEK!

 

Inleiding

 

Elke problematiek, iedere scheiding, privé of familiekwestie is anders. Hoe gaat u om met problemen en conflicten, en de emoties die daarbij vrijkomen? De juiste behandelmethode, techniek of therapie bestaat niet, evenmin de beste of meest succesvolle. Dat is ook logisch want een behandelingsmethode die voor iedereen werkt bestaat helaas niet en dat is ook logisch. Elk mens is uniek!

 

Zowel emoties, problemen en conflicten variëren sterk er vragen steeds weer om een andere benadering en aanpak. Daarnaast kan het vervelende gevolgen hebben als de oplossing te lang op zich laat wachten. Als u bij Praktijk de brug naar morgen komt met een specifiek probleem, kan het zijn dat er gaandeweg ook andere zaken blijken te spelen. Voor zover mogelijk is, nemen wij die mee in onze gesprekken.

 

Elke therapeut van de Praktijk de brug naar morgen heeft vele dienstjaren, is veelzijdig en een ervaringsdeskundige in diverse disciplines. Hij of zij kan daarom zowel een coach, mediator en therapeut tegelijk zijn. Dit heeft als voordeel dat we vanuit verschillende invalshoeken naar uw hulpvraag kunnen kijken en voor een goede continuïteit zorg dragen. U hoeft dus niet voor elk afzonderlijk probleem bij een andere hulpverlener aan te kloppen. Dat is voor u prettig, tijd- en kostenbesparend. 


ONTDEKKINGSREIS NAAR UZELF

 

Binnen de psychologische hulpverlening van de Praktijk de brug naar morgen kijkt de therapeut met u naar uw behoeften, verlangens en belemmeringen die u ervaart om uw behoeften en verlangens te leven. U gaat samen met uw therapeut het proces aan uzelf en uw situatie beter te leren kennen. U kunt dit beschouwen als een ontdekkingsreis naar u zelf, naar uw verlangens en naar datgene wat u wilt. De therapeut zal u volgen, maar zeker ook uitdagen, motiveren en confronteren.

 

We zullen kijken naar de mogelijkheden die u heeft om uw klachten op te lossen. Behalve dat het gaat om de klachten die u ervaart, gaat het ook om het vinden van de juiste therapie. De patronen die u heeft ontwikkeld in denken en gedrag onderzoeken we zorgvuldig. We gaan na in hoeverre deze patronen op dit moment voor u effectief zijn. Tijdens een vrijblijvend intake gesprek zal een passende keuze (maatwerk) worden gemaakt.

ONTDEKKINGSREIS NAAR UZELF

 

Binnen de psychologische hulpverlening van de Praktijk de brug naar morgen kijkt de therapeut met u naar uw behoeften, verlangens en belemmeringen die u ervaart om uw behoeften en verlangens te leven. U gaat samen met uw therapeut het proces aan uzelf en uw situatie beter te leren kennen. U kunt dit beschouwen als een ontdekkingsreis naar u zelf, naar uw verlangens en naar datgene wat u wilt. De therapeut zal u volgen, maar zeker ook uitdagen, motiveren en confronteren.

We zullen kijken naar de mogelijkheden die u heeft om uw klachten op te lossen. Behalve dat het gaat om de klachten die u ervaart, gaat het ook om het vinden van de juiste therapie. De patronen die u heeft ontwikkeld in denken en gedrag onderzoeken we zorgvuldig. We gaan na in hoeverre deze patronen op dit moment voor u effectief zijn. Tijdens een vrijblijvend intake gesprek zal een passende keuze (maatwerk) worden gemaakt.

WAT IS PSYCHOTHERAPIE?

 

Ruim vier op tien mensen krijgen ooit in hun leven te maken met een psychische aandoening, zoals een depressie, angststoornis, eetstoornis of persoonlijkheidsstoornis. Of ze kampen met relatieproblemen of ophopende werkstress.

 

De huisarts raadt in zulke gevallen vaak psychotherapie aan: een behandelmethode waarbij een therapeut je leert op een andere manier naar problemen en situaties te kijken en er anders mee om te gaan waardoor je je beter gaat voelen. Sinds Sigmund Freud zo'n honderd jaar geleden zijn befaamde psychoanalyse introduceerde, is het aantal soorten psychotherapie explosief gegroeid. Er zijn inmiddels honderden vormen: van kortdurende, gerichte behandelingen als Psychosociale therapie, ACT, Mindfulness en Cognitieve gedragstherapie CGT, tot meer verdiepende behandelingen als systeemtherapie, schematherapie en langdurige psychodynamische psychotherapie - met die laatste ben je zo een paar jaar bezig.

Prettig natuurlijk, dat er veel te kiezen valt, maar dat maakt het wel lastig om te bepalen wat voor jouw het beste werkt. En: is het eigenlijk wel zinvol om in therapie te gaan? 

 

Goede klik

 

Uit onderzoek blijkt dat bij mensen met meerdere, ernstige klachten cognitieve gedragstherapie goed werkt. Wie met relatief eenvoudige klachten kampt, heeft de meeste baat bij o.a.: Acceptance and Commitment Therapy ACT, Mindfulness, Psychosociale therapie en Interpersoonlijke psychotherapie. Belangrijk is het boven water halen van specifieke cliënt kenmerken die voorspellen welke therapievorm voor wie het beste werkt.

 

Overigens is er een aantal factoren die bij elke therapievorm cruciaal blijkt voor de effectiviteit. Ten eerste werkt de therapie beter naarmate je gemotiveerder bent en er positiever tegenover staat. Daarnaast is het belangrijk dat je een goede klik met de therapeut hebt. Het helpt als je zo'n beetje dezelfde verwachtingen hebt van de therapie en het eens bent over de therapiedoelen en de manier van werken.

 

Eigen veerkracht

 

Deze voorwaarden maken de kans groter dat de therapie helpt, maar een garantie is er nooit. De maatschappij heeft nogal hoge verwachtingen: heb je een probleem en kom je er niet uit, dan hoef je alleen even naar de therapie te stappen en het wordt opgelost. Dat idee van maakbaarheid heeft nare kanten. Als je in de groep valt bij wie therapie niet geheel werkt, dan ontstaat al gauw het idee dat het wel aan jou zal liggen dat je niet vooruitgaat, waardoor je je dubbel een loser voelt.

 

Omdat wij mensen in onze maatschappij het vooruitzicht geven dat er altijd een professional is die je kan helpen, wordt de eigen veerkracht bij voorbaat ondermijnd. We hebben in onze maakbare samenleving sowieso een steeds hogere intolerantie voor lijden. En dat geldt ook voor de omgeving van een depressief iemand. Die denkt al snel: ga dan in therapie. Ook omdat de eigen onmacht dan makkelijker te verdragen is. Dat betekent natuurlijk niet dat mensen nooit hulp nodig hebben. Maar de omgeving zou vaak ook wel wat meer steun mogen bieden. Dan is in therapie gaan misschien minder snel aan de orde.

 

Even aankijken

 

Het blijkt misschien wijzer om - zeker bij milde klachten - niet meteen naar een therapeut te stappen, maar eerst te proberen om zelf verbeteringen in je leven aan te brengen en steun te zoeken in je omgeving. Soms moet je het een aantal maanden aankijken omdat 80 procent van de klachten binnen die tijd vanzelf geneest.  Aan de andere kant kan therapie wel steunend zijn, ook al helpt het je niet direct van je klachten af. Het is fijn om iemand te hebben die een eindje meeloopt op je reis. Die structuur en veiligheid biedt in een moeilijke periode - of het nu om milde of ernstige psychische klachten gaat. Dat kan nét het verschil maken waardoor je op de been blijft.

 

Een ander perspectief

 

Wil je in behandeling, ga dan in eerste instantie voor een kort traject. Uit onderzoek blijkt dat de eerste drie tot vijf sessies het meeste effect hebben. Als het na die paar keer beter gaat, kun je het weer een periode op eigen kracht proberen. Therapie wordt zo niet iets wat je verandert of geneest, maar een soort fysio die je door een moeilijk tijd heen helpt, zodat je er weer een beetje tegen kan. Bovendien maakt het gemakkelijker om van therapie te veranderen als het niet voldoende werkt. Bij medicatie werkt het in algemeen net zo: knapt een cliënt niet snel genoeg op, dan veranderen we de dosering of proberen een ander medicijn. Het kost tijd om een succesvolle behandeling te vinden. Dat duidt erop dat we wel veel effectieve therapieën hebben, maar nog niet goed weten welke therapie voor wie effectief is.

 

Zie een therapeut niet niet als iemand die je leed oplost, maar als iemand die het helpt te verdragen. Een therapeut heeft daarvoor meer in huis dan een goede vriend. Zo iemand heeft er namelijk voor doorgeleerd om je problemen in een ander perspectief te plaatsen. Zijn of haar uitgebreide kennis van het therapiemodel helpt om er betekenis aan te geven. Dat maakt het makkelijker voor de therapeut om al dat leed aan te kunnen, compassievol te blijven luisteren en je het gevoel te geven dat je er niet alleen voor staat. Dit uitgangspunt geeft veel realistischere verwachtingen van therapie dan als je ervanuit gaat dat je problemen even snel worden opgelost.

 

 

THERAPIEVORMEN IN DE PRAKTIJK

 

De juiste behandelmethode, techniek of therapie bestaat niet, evenmin de beste of meest succesvolle. Dat is ook logisch want elk mens is uniek!

Therapieën hebben allen hun sterke- en minder sterke kanten. De meesten bestaan door de snel veranderende maatschappij en daarbij horende nieuwe symptomen, in hun pure vorm niet meer. Velen hebben succesvolle delen van andere therapievormen overgenomen en geïntegreerd in de eigen manier van therapie bedrijven. In het algemeen werken die vormen die passen bij de cliënt en zijn toegesneden op de problematiek.

 

De Praktijk werkt met een aantal behandelvormen die populair en bewezen effectief zijn.

  • Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

  • Cliëntgerichte psychotherapie

  • Coaching (persoonlijke begeleiding)

  • Cognitieve Gedragstherapie CGT

  • Emotionally Focused Therapie - Relatietherapie (EFT)

  • Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT)

  • Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT-ACT)

  • Oplossingsgerichte therapie

  • Psychosociale therapie

  • Rationeel-Emotieve Therapie (RET)

  • Relaxatietherapie

  • Schematherapie (SyT)

  • Systeem (Gezin) therapie

 

 

De effectiviteit van de hulpverlening is vooral ook afhankelijk van de aard van de zogenaamde werkrelatie tussen de therapeut en zijn cliënt.

De therapeut van Praktijk de brug naar morgen heeft geen standaard repertoire, maar zetten in waar op dat moment bij de specifieke cliënt nodig is. 

Hij of zij kiest (binnen de mogelijkheden) voor elke cliënt de meest geschikte hulpverlening of een mix om mee te werken (persoonlijk maatwerk) en dat helpt!

 

 

KLACHTENINDEX VAN A T/M Z

 

In de praktijk de brug naar morgen behandelen we verscheidene klachten  Bij deze vorm van psychologische hulpverlening gaat het voornamelijk om lichte tot middelzware aandoeningen/klachten. Voor complexe- en ernstige stoornissen werken wij samen of verwijzen wij u door naar een andere vorm van hulpverlening of een psychiater. Alle klachten vernoemen zou onoverzichtelijk worden. Eigenlijk komen alle klachten in aanmerking die gerelateerd zijn aan uw persoonlijk welzijn, relatie en gezin. Het gaat er vooral om klachten te voorkomen, zoveel mogelijk op te lossen of te verlichten en vragen te beantwoorden. 

 

Denk hierbij aan o.a.:

  • Leven met aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit

  • Agressie- en woedebeheersing

  • Angst - fobieën

  • Angst - paniekaanvallen

  • Angst - sociale angsten

  • Assertiviteit

  • Leven met problemen in sociale interactie, verbale en non-verbale communicatie

  • Bindingsangst

  • Burn-out

  • Chronische ziekte

  • Communicatieproblemen

  • Concentratiemoeilijkheden

  • Chronische vermoeidheid, CVS

  • Conflictbemiddeling (Mediation)

  • Depressie

  • Leven met kenmerken van dwanggedachten en dwanghandelingen

  • Omgaan met emoties

  • Faalangst

  • Familiale problemen

  • Gedragsproblemen

  • Grenzen stellen

  • Hechtingsproblemen

  • Hoofdpijn en migraine

  • Hooggevoeligheid, HSP

  • Hyperventilatie

  • Innerlijke conflicten

  • Jaloezie

  • Kind - Ouder problemen

  • Levensvragen

  • Lichamelijke (terugkerende ) klachten zonder duidelijke oorzaak

  • Midlifecrisis

  • Nachtmerrie

  • Narcisme 

  • Negatief zelfbeeld

  • Niet goed in je vel zitten

  • Nieuw samengesteld gezin (plusmoeder en plusvader)

  • Onzekerheid

  • Opvoedkundige vragen

  • Perfectionisme

  • Piekeren

  • Psychosomatische klachten

  • Relatieproblemen

  • Relatiebreuk verwerken

  • Rouw- en verliesverwerking

  • Seksueel gerelateerde problemen

  • Slaapproblemen

  • Stress en spanningen

  • Traumaverwerking

  • Verlatingsangst

  • Verlegenheid

  • Verwerking van kind- en jeugdtijd

  • Weinig zelfvertrouwen

  • Winterdepressie

  • Zelfzorg en zelfredzaamheid

  • Ziekte, omgaan met

  • Zingeving en zingevingsvragen

* Heeft u vragen over 'Werkwijze praktijk' en 'Klachtenindex A-Z'? Neem vrijblijvend contact op met onze praktijk.

bottom of page